СТОГОДИШЊИЦА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ОБЕЛЕЖЕНА И СПОРТСКИМ ТУРНИРОМ

Датум: 10/12/2018      Категорија: Остале вести

Поводом 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији, у недељу 9. децембра одржана је јединствена спортска манифестација, кадетски турнир „1918 понос“ у три спорта – рукомету, кошарци и одбојци. Рукометни турнир организован је у Малој сали Спенса, а такмичиле су се селекције Срема, Баната, Бачке и Републике Српске.

Турнир је отворен свечаном церемонијом, а одмах након интонирања химне уследило је обраћање секретара за спорт и омладину Владе Војводине Владимира Батеза, као и помоћника за спорт у министарству породице, омладине и спорта Владе Републике Српске Драгана Јаћимовића. Током обраћања је истакнута важност саме манифестације и одато поштовање нашим прецима, који су донели тако важну одлуку. Том приликом, Рукометни савез Војводине је добио плакету за иницирање и успешно учешће у организацији овог турнира, а признање је примио генерални секретар РСВ Слободан Вишекруна. Церемонији отварања присуствовало је више од 500 учесника заједно са некадашњим истакнутим спортистима.

Дечаци и девојчице рођени 2002. године одмерили су снаге на терену, показали своје рукометно умеће, али и стекли нове пријатеље. Сви учесници добили су на поклон мајице и дресове, штампане специјално за ову прилику. У мушкој конкуренцији, прво место припало је селекцији Републике Српске, која је у финалу била боља од екипе Бачке. Код девојчица, играчице Баната биле су боље од слекције Срема. Након финала уследила је свечана додела признања. Сви учесници добили су дипломе, а Владимир Батез, Драган Јаћимовић и Слободан Вишекруна уручили су пехаре и медаље првопласираним, другопласираним и трећепласираним екипама.

Овај рукометни турнир својим учешћем подржали су и некадашњи истакнути репрезентативци, освајачи европских, светских и олимпијских медаља - Момир Рнић, Јован Ковачевић, Јелена Ерић, Лана Жига, Бранислав Радишић и Драгана Обрадовић. 

Иницијатива за овај турнир потекла је од бившег председника РСС Велимира Марјановића. Турнир је организован у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину, као и одбојкашким и кошаркашким гранским савезима, а жеља свих је да овај турнир постане традиција у знак сећања на историјску одлуку наших предака.ФОТОГРАФИЈЕБИЛТЕН