Отворен рукометни камп Гуливер у Врбасу

У Врбасу је почео традиционални рукометни камп за дечаке и девојчице на којем ће своје спортске вештине усавршавати око осамдесет полазника. Око 40 девојчица и исто толико дечака из општине Врбас, али и из иностранства, борави на осмом рукометном кампу у Врбасу. Током недељу дана рада у две смене млади рукометаши и рукометашице ће имати прилику да уз изузетне тренере усаврше своје рукометне технике, како би се што боље припремили за следећу сезону. Новина је да су на рукометни камп у Врбас ове године дошли су и полазници из прволигашких клубова из Румуније и Аустрије.


Сара Којић, која тренира у Првој лиги Аустрије, каже да је за камп сазнала од Голуба Докнића, бившег играча Рукометног клуба Врбас и да је први пут на овом кампу.
"Ишла сам и на друге кампове, али овде је заиста сјајна атмосфера, сви су веома позитивни. Од овог кампа очекујем да научим нешто ново, али пре свега да исправим неке грешке које имам", каже Сара.


Рарис Кук из Румуније слично размишља и додаје:
"Овде има много одличних тренера, много добрих стручњака, али и добрих играча са којима можемо да се спријатељимо. Можемо склопити лепа пријатељства."


Адриан Запартан, тренер Рукометног клуба "Академик" из румунског Клужа дошао је са својих 12 играча.
"Услови за тренинг су овде одлични, имамо све што нам је потребно и надамо се да ће се момци добро показати", наглашава Запартан.


Оно што рукометни камп у Врбасу издваја од других је да тренинге и рад са децом обављају искусни тренери и прослављени играчи из врбашког Рукометног клуба. Владимир Војводић, сада ради у иностранству, али је и један од главних тренера на кампу.
"Са децом ће ове године радити истакнути некадашњи играчи, а сада тренери. Ту је Весо Килибарда који је тренер млађих категорија у Врбасу. Ђуро Карановић је тренер и играч, који сада ради у Француској. Милутин Лучић тренира први тим жена, које играју у Супер лиги Србије. Све су то одлични рукометаши са великим искуством."


Председник УО Рукометног савеза Војводине, Јован Ковачевић, исткао је да је највећа предност овог кампа то што је потпуно бесплатан за све полазнике.
"Врбас је препознат у рукометном свету као расадник талентованих играча, али и тренера који су након играчке каријере наставили да се баве тренерским послом. Сви они су дали велику подршку нашем кампу и ранијих година, али и ове године. Деци која тренирају на кампу та врста подршке веома много значи," истиче Ковачевић.


Одабрани тренери и њихова стручност омогућавају индивидуалан рад са децом на кампу што је, како истичу, кључно за побољшавање њихових техничких карактеристика. Милутин Лучић, тренер Женског рукометног клуба Врбас објашњава да ће се радити у две смене.
"Пре подне ће тренинзи бити заједнички. Имамо једну најмлађу екипу за мини рукомет, а остали полазници су подељени у млађу и старију групу дечака и исто тако и девојчица. Поподне се ради индивидуално, према позицијама у тиму. Тренинзи бекова, голмана, пивотмена...", каже Лучић.


Када су у питању млађе селекције, Врбашани се могу похвалити да је у протеклој сезони четворо младих рукометаша у категорији кадета и јуниора добило позив за национални тим, а своје вештине усавршавали су управо на претходним рукометним камповима. Овакав успех рукометног клуба из Врбаса је тим већи, ако се зна да је ово један од ретких клубова у Војводини у којем ниједно дете не плаћа никакву надокнаду за тренинге.


У години када рукометни камп прославља мали јубилеј, пет година рада, клуб је освојио титулу државног првака у категорији млађих пионира до 12 година што је још једна потврда да рад ових тренера рукомета доноси запажене резултате. Оно што рукометни камп "Гуливер", али и све тимове рукометног клуба из Врбаса издваја од осталих је чињеница да је потпуно бесплатан.


Прилог Радио телевизије Војводине