Обележен јубилеј 70 година РК Графичар из Бездана

Рукометни клуб "Графичар" из Бездана код Сомбора обележава 70 година постојања. Из клуба су потекла многа значајна имена овог спорта, међу којима су Јожеф Холперт, Далибор и Давор Чутура, браћа Чабрило. Осам репрезентативаца, више од десет прволигаша, играчи који су каријеру наставили у иностранству, обележили су седам деценија рукометног клуба "Графичар" из Бездана.
Један од најзаслужнијих тренера за ове успехе био је Рудолф Чонти.
“Један човек који је био посвећен рукомету, који је живео за рукомет 24 сата. Волео га је, а волео је и нас децу. Посвећен је био сто посто. Тренинзи су били свакодневни. Тренирали смо као професионалци, сваки дан, некад и по два пута. Слободно могу рећи да је он главни кривац за све наше успехе”, каже Далибор Чутура, носилац националног признања.
Клуб је настао 1953. године, када је Иштван Барашевић из Словеније донео правила за мали рукомет. Током година име клуба се мењало. У њему су се окупљала деца из основне школе. Неки од њих, сада већ баке и деке, са осмехом су се присетили својих рукометашких дана.
“Сећам се ко је био наш тренер. То је био Барашевић Стеван Пишта. - Да ли сте побеђивали? -Како да не. Резултат се не заборавља”, прича Јожеф Варга, некадашњи рукометаш.
Рукометни клуб "Графичар" данас, упркос све мањем броју мештана, има значајан број деце. Тренинзи се свих година одржавају на фудбалском терену, на бетону. Велика је жеља да Бездан добије прави рукометни терен.
“Надамо се, и поред свих тешкоћа, да ћемо ипак успети да изнедримо опет неког новог талента. Видели сте оне мурале напред, то је десет наших репрезентативаца. Оставили смо места за још. Деца се могу препознати и видети у томе, па ако желе да постану и ако буду упорни, можда ће и њихова слика једног дана да буде тамо”, каже тренер Горан Чабрило.
Председник клуба, Роберт Хорват изјавио је “Волимо да радимо са њима, имамо доброг тренера Чабрило Горана, који стварно све даје да би ти клинци постали добри рукометаши, добри људи и да уживају у овом спорту”.
Ово село у сомборској општини има чиме да се поноси, о чему говори и "Олимпијски парк" који се у њему налази. Ту су исписана имена свих безданских олимпијаца и чекају да буду допуњена новим генерацијама.
Рукометни савез Војводине уручио је посебну плакету рукометном клубу Графичар за овај предивни јубилеј, уз честитке за све постигнуте успехе, са жељом да се историја понови и да неки нови клинци буду понос свог села. Такође, председник РК Графичар уручио је плакету генералном секретару РСВ за дугогодишњу успешну сарадњу РСВ и РК ГраФичар.