ДАН ЖАЛОСТИ - УПУТСТВО СВИМ ЧЛАНОВИМА РСС

Поводом трагедије у ОШ ”Владислав Рибникар” у Београду, Рукометни савез Војводине преноси у целости саопштење Министарства за спорт Републике Србије, у вези са понашањем на рукометним утакмицама и догађајима под окриљем Рукометног савеза Србије, за време трајања Дана жалости.
”На основу Одлуке Владе РС од 4. маја 2023. године, одређен је Дан жалости због велике трагедије која се догодила у ОШ „Владислав Рибникарˮ у Београду. Дан жалости је од 5. до 7. маја 2023. године, па је сходно томе потребно да поступите у складу са чланом 9. Закона о обележавању дана жалости на територији РС приликом одржавања спортских манифестација и спортских догађаја.
Препоручујемо да, уколико постоје услови, наложите спортским организацијама из ваше надлежности да одложе своја такмичења и спортске манифестације које су планирали за предстојећи викенд.
Уколико не постоји могућност да се одложе спортске манифестације, поступићете у складу са наведеним чланом који каже, цитирамо: „Дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља заставе Републике Србије и застава спортских клубова, а ако је реч о спортским сусретима међународног значаја онда и спуштањем застава међународних спортских организација на пола јарбола или на пола копља. У случају из става 1. овог члана, пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршетак одавања поште минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалим у несрећи због које је проглашен дан жалости. Играчи, резервни играчи, тренери, судије и сви остали учесници спортске манифестације, као и присутни гледаоци (осим непокретних инвалида), дужни су да при одавању поште минутом ћутања устану и да достојанствено обележе одавање поште настрадалима у несрећи због које је проглашен дан жалости.ˮ
Напомињемо да, уколико се спортске организације не буду придржавале утврђених обавеза, биће покренут прекршајни поступак против одговорних лица. О овим околностима обавештавамо све спортске клубове, спортска удружења и све спортске организације са територије АП Војводина, који се такмиче под окриљем РСВ.
Рукометни савез Војводине још једном изражава искрено саучешће породицама жртава трагедије.