Промотивне активности у Новом Саду - ”Јуниор” лига, сусрети региона, едукативна трибина рукометних легенди

У оквиру промотивних активности, поводом утакмице квалификација за Европско првенство, између Србије и Словачке, a које се одржава у јануару 2024. године, у Немачкој, рукометни савез Србије, уз помоћ Градског рукометног савеза Новог Сада, одржао је сада већ традиционалну едукацију за будуће шампионе.
”Јуниор” лига, која промовише рукомет међу децом школског узраста, отворила је богати недељни програм у Спенсу, док су се упоредо у малој дворани одржавали сусрети региона.
Учесници обеју акција присуствовали су потом едукативној трибини под називом ”Ја, репрезентативац/репрезентативка”, током које су од Јелене Ерић и Бојана Бељанског имали прилики да чују какав је осећај играти за национални тим и освајати медаље, како у сениорском узрасту, тако и у млађим селекцијама.

Бишва репрезентативка, сада председница Рукометног савеза града Новог Сада, Тања Медвед, осврнула се на почетке оваквих акција, као и прогрес у виду броја деце којих је на рукомету све више.
”У склопу рада градског рукометног савеза, мојим доласком 2021. године, покренуте су активности којима је примарни циљ био да се окупи што већи број школске деце у оквиру мнини-рукомета, за децу узраста од седам до једанаест година. Од 90 деце сада смо дошли до броја од преко 300 деце, где и сада када је празник број присутне деце је и даље троцифрен.”

Идеја је да се свака активност сениорских репрезентација спаја са промоцијом рукомета међу најмлађима.
”Искоришћена је прилика да се окупе селекције региона, дечаци рођени 2008. године и млађи и њима ће подршку пружати баш ови најмлађи, који су пре тога имали прилику да уживају у чарима рукомета на терену на којем ће ускоро заиграти најбоље селекције Србије и Норвешке.”
Трећа узастопна трибина у Новом Саду, граду који је показао колико воли и прати рукомет у претходних неколико утакмица, а што и данас број подељених карата сведочи, омогућила је будућим шампионима да од легенди женске и мушке репрезентације, из прве руке, сазнају како је изгледао њихов рукометни развој и пут до националног дреса.

Светска вицешампионка истакла је да је приоритет у овом узрасту другарство, које ти доноси рукомет, најважније, док је један од кључних играча из генерације сребрних Орлова нагласио да ни један клупски резултат не може да се мери са успехом који је направио са националним тимом.
Учесницима трибине био је представљен и пехар намењен вицешампиону Старог континента, којег су рукометаши Србије освојили у Београду, 2012. године.