У КАЊИЖИ ЈЕ РУКОМЕТ НА ДОБРОМ ПУТУ

Датум: 12/12/2017      Категорија: Остале вести

На позив председника Општине Кањижа, Роберта Фејстамера, Слободан Вишекруна, генерални секретар РСВ и Владимир Кнежић, председник Такмичарске комисије РСВ су посетили општинску управу Кањижа, где је и одржан састанак на ком су, поред поменутих, присуствовали и Зоран Теслић, члан општинског већа за спорт и омладину, Игор Вуковић, председник спортског савеза општине Кањижа и Адам Ивковић, председник РК "Кањижа".

"На почетку разговора, желим да вам се захвалим што сте имали разумевања и одазвали се нашем позиву. Веома ми је било криво, што овај сусрет нисмо уприличили када сте пре петнаестак дана били у Кањижи, али тада смо имали састанке у вези креирања буџета, за наредну годину, али и неке проблеме у комуникацији између спортског савеза и општине и нисам благовремено обавештен, али оно што је најважније јесте да сте ви дошли и да смо сада сви заједно ту, па можемо да разговарамо о конкретним проблемима, о којима сте већ упознати, па ће нам бити лакши и разговор." - рекао је председник општине, у уводном делу састанка.

Након тога, Слободан Вишекруна је, присутнима укратко изнео детаље, везане за рад и функционисање савеза, а након тога и указао на неке проблеме, са којим се сусрећу рукометни клубови ове општине. "У дописима, које смо разменили, али и у усменим разговорима, извршили смо ургенцију за решавање одређених проблема. Један, који "пара уши" јесте проблем наплате термина за тренинге клубовима. Свесни смо да је спортска хала у власништву Бање Кањижа, али такође смо свесни чињенице да ова два рукометна клуба раде искључиво са децом из Кањиже и насељених места ове општине, а недопустиво је да деца тренирају на бетону. Са друге стране, када имају тренинге у хали, клуб потроши око 70% средстава за плаћање термина у хали, те средства која преостану нису ни близу довољна за покривање трошкова такмичења и осталих обавеза, које имају сви клубови".



На ово се надовезао и Кнежић: "Ви овде имате среће што су момци, који воде клуб изузетно коректни и посвећени у жељи да клуб подигну на здравим основама и заиста се труде да реализују што више активности, сналазећи се за донације код привредних субјеката. Изузетно је позитивно што они са процесом анимирања деце и укључивањем у рукомет крећу већ у предшколском узрасту, где су чак и реквизите поклонили појединим вртићима, како би деца кроз игру могла да заволе спорт. То треба подржати, јер се ради о веома доброј причи, која је у интересу деце и родитеља, а самим тим је и интерес локалне самоуправе веома приметан".

На ова два излагања се осврнуо и Фејстамер: "Мени је драго да рукометни клуб "Кањижа" има све ове активности и толики број деце, о чему нисам имао потпуне информације. Пре непуних годину дана смо основали спортски савез и желимо да на један реалан начин помогнемо "правим клубовима". Када кажем правим, мислим на клубове, који у својим редовима имају нашу децу, јер ми желимо да се деца баве спортом. У току је реализација пројеката, везаних за санацију и адаптацију спортско-тренажних објеката, а ушли смо и у разговоре, везане за проширење капацитета хале, како би се овде могли организовати и озбиљнији спортски догађаји. Клубови, који мисле да ће опстати тако што у екипама имају све играче "са стране", варају се, ако се надају да ће им локална самоуправа помоћи у томе. Ми имамо скроман буџет, али се трудимо да што већи проценат издвојимо за спорт и то ће бити усмерено за нашу децу, јер за професионалне клубове нити имамо услова, нити желимо да их имамо. Обећавам да ћемо урадити нешто како би клубу помогли да оствари више термина, а од њих очекујемо мало бољу комуникацију и информисање јавности о њиховим активностима, јер позитивне ствари треба промовисати".

Током састанка су представници локалне самоуправе и савеза разменили информације о текућим проблемима, који су присутни у спорту на територији општине Кањижа, али је резиме да је потребно да се рукомет, после дуже паузе, опет подигне и да ће руководство општине помоћи да до тога и дође.