ПОНОВО СЕ БУДИ РУКОМЕТ У НОВОМ КНЕЖЕВЦУ И КАЊИЖИ

Датум: 29/11/2017      Категорија: Остале вести

Иако је на територији општине Нови Кнежевац активан само један клуб, његово име симболично обавезује све чланове да не дозволе гашење истог. Управо су актуелности везане за РК "Обилић" биле тема данашњег састанка у кабинету председника општине, господина др Радована Уверића. Он је угостио Слободана Вишекруну, генералног секретара РСВ и Владимир Кнежића, председника Такмичарске комисије РСВ. Састанку су присуствовали и Александра Ранковић, члан општинског већа задужен за спорт, Недељко Кришанов, председник спортског савеза, Радован Јанчић, народни посланик и представници РК "Обилић" (Миодраг Савић, Никола Максимов, Бранкица Вуковић и Игор Ђуканов).

"Сваке године се издваја све више новца за спорт и док сам ја председник, стално ће се тај износ повећвати, јер је то једна светла тачка. Циљ нам је да што више помогнемо масовне спортове, који имају пуно деце и тиме их навикнемо на здраве навике. Следеће године ћемо, искрено се надам, моћи да отворимо спортску халу, чиме би коначно сва деца могла да тренирају у адекватном простору, а сви наши клубови имају добре услове за одигравање утакмица у хали, уместо што сада организују домаћинства у околним местима. То би требало да привуче још више деце у спорт" - рекао је председник Уверић на уводном делу састанка.

Слободан Вишекруна је изразио задовољство и због изградње хале, али и због веома доброг односа клуба и локалне самоуправе. Присутне је упознао са радом и активностима Рукометног савеза Војводине, а након тога се и разговарало и о неким текућим проблемима.

Председник клуба, Никола Максимов се укратко обратио присутнима: "Ми са савезом имамо одличне односе. У сваком сегменту имамо коректну и квалитетну сарадњу и разумевање од руководства савеза и директора лига, а посебно бих се захвалио председнику Општине, који је најзаслужнији што имамо редовно финансирање и све потребне услове. Пре неколико година, када се навршавало 50 година клуба, постојала је велика опасност да се клуб угаси, али смо успели да се консолидујемо и да клуб одржимо. За то велику заслугу има Бата Савић, али и остали чланови, који су дали свој допринос. Једина ствар која би нам значила су клупске просторије, које у овом тренутку немамо". Констатовано је да не постоји могућност доделе канцеларије, јер има још шеснаест клубова, а не постоји могућност да сви добију канцеларије, те им је саветовано да слободно могу да користе канцеларије спортског савеза, јер је то "кућа свих клубова".

На крају састанка је резимирано да се у клубу једнако добро ради и са девојчицама, чије се укључивање у Лигу млађих категорија очекује већ на пролеће.Након овог састанка, делегација РСВ је обишла и спортски савез општине Кањижа, где их је дочекао секретар савеза Игор Вуковић. Састанку су присуствовали и представници рукометних клубова РК "Кањижа" и СД "Zitzer" Адам Ивковић, односно Бала Лајош. На састанку су изнете чињенице, које су доста неповољне по клубове. Две основне су да је издвајање за спорт у овој години мање у односну на претходну, као и да веома много средстава клубови утроше на плаћање термина за тренинге и утакмице у хали Бање Кањижа. Бала Лајош је презентовао рад клуба из Трешњевца, где је указао да у селу не постоје никакви услови, те су због тога принуђени да тренерију у Орому или у Сенти, што су велики трошкови, али их некако превазилазе због великог разумевања и помоћи родитеља.

Адам Ивковић, председник РК "Кањижа" се осврнуо на рад клуба: "Овај клуб је основан 2012. године и полако, али сигурно се развијамо у прави клуб. Од пре две године се такмичимо у Лиги млађих категорија, а ове године имамо и женску екипу у такмичењу. Сада већ наша деца показују таленат и учествовали су на окупљањима и тестирањима најбоље деце из Војводине. Трудимо се да уз помоћ пријатеља обезбедимо још нека средства, како би успели да испунимо планове. Велики проблем нам предтавља чињеница да морамо да плаћамо коришћење хале, што је јако велика ставка у нашем буџету, па смо због тога и принуђени да скратимо тренинге на сат времена. Надамо се да ће се то у наредном периоду мало променити и да ћемо још више деце укључити у рад, како из Кањиже, тако и из Малих Пијаца, Малог Песка и Мартоноша. Трудимо се да децу анимирмо још у вртићима, те смо због тога донирали голове и лопте, а постоје васпитачице, које су некада тренирале рукомет, и које сада раде са најмлађом децом како би их анимирале да се баве спортом".

Слободан Вишекруна је изразио забринутост и ставио се на располагање за сваку врсту помоћи и ургенције, али и поновног доласка и разговора са председседником општине и менаџментом Бање Кањижа, како би се услови побољшали.