У АДИ СЕ ЈОШ УВЕК ВОЛИ РУКОМЕТ

Датум: 27/11/2017      Категорија: Остале вести

Данас је у Ади одржан састанак који је инициран од стране Рукометног савеза Војводине, као наставак низа посета рукометним срединама на територији Војводине. У своју канцеларију госте је примио председник Општине Ада, Золтан Билицки, а састанку су још присуствовали председник Спортског савеза општине Ада, Чаба Берец, затим представници ађанских клубова, Јожеф Тобиаш из РК Потисје Плетекс и Бошко Страхинић из ЖРК Халас Јожеф, као и генерални секретар РСВ, Слободан Вишекруна, и стручни сарадник у РСВ, Иван Мандић.

Састанак је отворио господин Билицки, који је пожелео добродошлицу својим гостима и рекао да га радује што је Рукометни савез Војводине показао жељу да се огранизује овакав састанак. Председник је рекао да клубови са територије општине Ада и руководство Општине имају одличну сарадњу и да верује да постоји обострано разумевање, подршка и поштовање. У прилог томе, председник је саопштио да је, поред планиране санације хале, која је била планирана, све извесније да ће одобрена средства за тај пројекат бити већа и да ће моћи да се реализује комплетно реновирање спортске хале, на радост свих корисника. То подразумева да ће бити сређени кров, грејање, свлачионице, подлога за игру, електрика и све друго што је потребно средити.

Присутнима се потом обратио господин Берец, председник Спортског савеза Општине Ада, који је рекао да је Спортски савез основан прошле године и да заједно са клубовима ''расте'', али да је сарадња до сада изузетна и да заиста нема проблема када су рукометни клубови у питању. Господин Берец рекао је да се средства клубовима пребацују редовно, сваког месеца, што је заиста за сваку похвалу и олакшава клубовима планирање и функционисање, али је истакао и то да одређена средства одлазе на порез који су клубови у обавези да плате приликом исплате такси и путних трошкова службених лица, па се такође нада да ће и за то бити пронађено решење, или да ће се десити одређене измене у закону.

Генерални секретар РСВ, Слободан Вишекруна, поздравио је све присутне и рекао да се увек осећао пријатно у Ади, која је право рукометно место, где су људи увек познавали рукометну игру, ценили праве мајсторе и која је изнедрила праве рукометне асове, попут Штербика, који је проглашаван најбољим играчем света. Уз осврт на прошлост и запажену улогу ађанских клубова у доба Југославије, Вишекруна је рекао да су Халас Јожеф и Потисје Плетекс и сада клубови са веома развијеним радом са млађим категоријама, да су се људи у клубовима ангажовали да се што више стручњака оспособи за рад, кроз школовање за оперативне тренере, преко Рукометног савеза Војводине и Покрајинског Завода за спорт и медицину спорта. Вишекруна је предложио људима из локалне самоуправе и спортског савеза, да покушају да обезбеде одређена средства само за ту сврху, која би клубови могли да троше само наменски, за школовање нових тренера, јер је опште познато да је сваком клубу потребан што већи број стручњака за бољи рад. Такође, рекао је Вишекруна, потребно је наћи начин да се анимирају приватници и велике фирме, како би, поред средстава из буџета, клубови имали додатна средства, за још лакше функционисање.

Сва такмичења под окриљем Рукометног савеза Војводине, почев од Лиге млађих категорија, у којим се са успехом такмиче и екипе Халас Јожефа и Потисје Плетекса, преко сениорских лига, Куп такмичења и бројних ревија мини рукомета, представљају понос и оно на шта сви треба да будемо поносни, рекао је Вишекруна. Сарадња ађанских клубова и Рукометног савеза Војводине је заиста коректна, па су тако усклађени и календари такмичења млађих категорија, како би ађански клубови могли несметано да учествују и на турнирима које годинама уназад посећују у Мађарској. 

У плану је, такође, да буде пуштена у рад Апликација ''Рукометни тренинзи РСВ'', на мађарском језику, а за промоцију би идеална била баш Ада, уз присуство Арпада Штербика и бројних других рукометних асова, чиме би ова апликација добила још већи публицитет, што и јесте њена сврха, будући да је бесплатна и доступна свима. Наравно, учешће у изради Апликације узели су и дечаци из Адре, што је такође разлог више да се промоција одржи баш тамо.

Девојчице и дечаци из Аде, као и тренери, учествовали су и на Фестивалу рукомета, где су селекције Рукометног савеза Војводине забележиле изузетне резултате, а такође су бројна деца позвана на окупљања селекција, која РСВ спроводи управо протеклих дана.

Господин Тобиаш истакао је да је веома задовољан подршком коју клуб добија од локалне самоуправе и спортског савеза и да се заиста нада да ће та сарадња трајати. Тобиаш је истакао да се поред такмичења у млађим категоријама и такмичења сениора, традиционално организује и ''Микулаш куп'', на којем сваке године учествује велики број екипа из Србије и окружења, као и да овогодишњи турнир превазилази смештајне капацитете Аде, па ће бити потребно ангажовање смештајних капацитета у Сенти и Бечеју.

Господин Бошко Страхинић рекао је да женски рукометни клуб такође има одличну сарадњу са локалном самоуправом и спортским савезом, рекавши да се сви у клубу боре да обезбеде што боље услове за девојке, које заиста бележе одличне резултате из године у годину, како код сениорки, тако и у млађим категоријама, где су претходне сезоне биле првакиње Србије.

Све у свему, рукомет у Ади има лепу будућност, подршку и разумевање, уз пуну халу и љубав према нашем спорту, а то би требало да буде више него довољно да још дуги низ година Потисје Плетекс и Халас Јожеф, који имају добру међусобну сарадњу, буду стабилни такмичарски клубови, који ће недрити таленте, па ко зна, можда и неког новог Арпада Штербика или нову Зиту Галиц.