Састанак у Алибунару

Датум: 13/09/2017      Категорија: Остале вести

Јуче је у просторијама општине Алибунар одржан радни састанак, на ком су испред домаћина присуствовали председник Општине Предраг Белић и секретар спортског савеза Давор Петровић, док су савез представљали потпредседникк РСВ Драган Буквић, генерални секретар РСВ Слободан Вишекруна, председник ОРС Јужни Банат Мартон Фабијан и председник ТК РСВ Владимир Кнежић. Такође на састанку су присуствоваали и представници рукометних клубова се територије ове општине и то Банатски Карловац, Будућност, Владимировац и Омладинац.

На почетку званичног дела састанка, господин Белић се захвалио на посети и ангажовању представника савеза и навео како је веома похвално када се види да постоји двосмерна сарадња од клубова ка савезу и обрнуто уз непосредну комуникацију са локалном самоуправом. "Ове године смо повећали буџет за спорт за око 20% и улажемо максималне напоре да финансирамо све спортске организације са територије наше општине. И ја сам некада био рукометаш и поносан сам на сваки резултат наших клубова, али бих био још поноснији да се више ради са млађим категоријама, што мора бити приоритет у наредном периоду. Клубови морају да схвате да новца нема за расипање и да квалитет морамо концентрисати у једном клубу, који ће бити општински лидер, а остали бити расадници играча за будућност. Исто тако морамо да гледамо и на нивоу округа где је Динамо клуб који је број један и када се направи права пирамида и победе сујете, ствари ће много боље функционисати." - рекао је између осталог председник Белић.

Секретар спортског савеза, иначе некадашњи рукометаш и актуелни рукометни судија, Давор Петровић, искористио је прилику да се захвали представницима савеза што су нашли времена да посете Алибунар и тако на најнепосреднији начин омогуће комуникацију са представницима клубова и руководством оштине.

Слободан Вишекруна је у свом обраћању подсетио да је Алибунар мала, али средина са рукометном традицијом и да су са тог простора актуелни репрезентативац Лука Митровић, као и доскорашњи председник Рукометног савеза Србије Велимир Марјановић, у току чијег мандата су направљени одлични успеси репрезентативних селекција и направљен велики помак у раду и функционисању савеза. У наставку је додао "Ми смо овде због клубова, а не клубови због нас. На све начине покушавамо да помогнемо клубовима, колико је у нашој моћи и увек ћемо бити прави сервис свим клубовима са територије Војводине, у правом смислу те речи. Сваки проблем може да се реши, ако људи из клуба, локалне самоуправе и савеза имају добре намере, а овде је дефинитивно таква ситуација".

У наставку дискусије, представници клубова су изразили незадовољство због начина рада Рукометног савез Србије, а нарочито због чињенице да је измењен систем такмичења, кршећи Закон, јер измена није најављена годину дана унапред што је довело до "трговине" местима и попуњавањм лига, чиме све губи спортски смисао. Представници савеза су информисали присутне да су о том, али и о другим проблемима информисали покрајински секретаријат, покрајински спортски савез, спортске инсепкције, министарство омладине и спорта и све остале органе, али да нико није реаговао до сада и да се надају да ће се све то ипак вратити у спортске и законске оквире.

Потпредседник РСВ, Драган Буквић је објаснио који су оквири рада и надлежности РСВ-а и да неке ствари просто морају да се процесуирају како се не би дошло до вакуума. "Многе ствари се не свиђају ни нама, о чему смо се неколико пута и изјаснили уз обавештење јавности, али у нашем савезу постоји озбиљан систем, који сви заједно морамо да поштујемо и недозволимо да се исти наруши уз надање да ће и на нивоу Србије доћи бољи дани за рукомет".

Једна од кључних ствари договорених на на састанку јесте оживљавање лиге мини рукомета на територији Јужног Баната, како би одатле могли да стасавају нови шампиони. Обећање о овом пројекту је дао председник ОРС "Јужни Банат" Мартон Фабијан, док је Давор Петровић изразио жељу да и спортски савез Алибунара да свој допринос реализацији исте.